Да живееш с псориазис

Псориазисът е хронично автоимунно състояние, което причинява бързо натрупване на кожни клетки. Това натрупване на клетки причинява лющене на повърхността на кожата.
Псориазисът е резултат от ускорен процес на производство на кожата. Обикновено клетките на кожата растат дълбоко в кожата и бавно се издигат на повърхността. В крайна сметка те падат. Типичният жизнен цикъл на кожната клетка е един месец.При хора с псориазис този производствен процес може да настъпи само за няколко дни. Поради това, клетките на кожата нямат време да отпаднат. Това бързо свръхпроизводство води до натрупване на кожни клетки.Скалите обикновено се развиват на ставите, като лактите и коленете. Те могат да се развиват навсякъде по тялото, включително ръце,крака,врат,скалп,лице.По-рядко срещаните видове псориазис засягат ноктите, устата и областта около гениталиите.
Заболяването обикновено се свързва с няколко други причини,като диабет тип 2,възпалително заболяване на червата,сърдечно заболяване,псориатичен артрит и др.
Има пет вида псориазис,но няма да се спирам на всички.Псориазисът на плаките е най-често срещаният вид псориазис. 80% от хората с такова заболяване имат плакатен псориазис. Той причинява червени, възпалени петна, които покриват областите на кожата. Тези петна често са покрити с белезникаво-сребърни люспи или плаки. Тези плаки обикновено се намират на лактите, коленете и скалпа.Псориазисът не е заразен. Не можете да преминете през кожата от един човек на друг. Докосването до псориазисната лезия на друг човек няма да доведе до развитие на заболяването.
Лекарите не са наясно какво причинява псориазис. Въпреки това, благодарение на десетилетия изследвания, те имат обща представа за два ключови фактора: генетика и имунната система.Псориазисът е автоимунно състояние. Автоимунните състояния са резултат от самото атакуване на тялото. В случай на псориазис, белите кръвни клетки, известни като Т клетки, погрешно атакуват клетките на кожата.
В типично тяло белите кръвни клетки се разгръщат, за да атакуват и унищожават нахлуващи бактерии и да се борят с инфекциите. Тази погрешна атака причинява процес на производство на клетките на кожата,които се натрупват в тези плаки и не могат да отпаднат.
Някои хора наследяват гени, които ги правят по-вероятно да развият псориазис. Ако имате близък член на семейството със състоянието на кожата, рискът от развитие на псориазис е по-висок. Въпреки това, процентът на хората, които имат псориазис и генетична предразположеност, е малък. Приблизително 2 до 3 процента от хората с този ген развиват това състояние.
За диагностициране на псориазис може да са необходими два типа изследвания.
Физическо изследване и биопсия
Повечето лекари са в състояние да поставят диагноза с обикновен физически преглед. Симптомите на псориазис обикновено са очевидни и лесно се различават от други състояния, които могат да предизвикат подобни симптоми.Ако симптомите са неясни или ако Вашият лекар иска да потвърди подозираната диагноза, те могат да вземат малка проба от кожата. Това е известно като биопсия.
Най-честите причини за псориазис са стрес, алкохол, нараняване
Ако се научите да намалявате и управлявате своя стрес, можете да намалите и евентуално да предотвратите възпламенявания.Тежката употреба на алкохол може да доведе до активиране на псориазис. Ваксини и слънчеви изгаряния също могат да предизвикат нова епидемия.Някои лекарства се считат за причинители на псориазис,като литий,антималарийни лекарства,медикаменти за високо кръвно налягане.Ако сте болни или се борите с инфекция, имунната ви система ще премине в прекомерна работа, за да се бори с инфекцията. Това може да доведе до ново засилване на псориазиса. Има изследвания които доказват, че 15% от хората с псориазис ще развият псориатичен артрит. Този тип артрит причинява подуване, болка и възпаление в засегнатите стави. Често се бърка с ревматоиден артрит или подагра. Наличието на възпалени, червени области на кожата с плаки обикновено отличава този вид артрит от други.
Препоръчана диета за хора с псориазис
Храната не може да лекува , но по-доброто хранене може да намали симптомите. Промени в начина на живот могат да спомогнат за облекчаване на симптомите на псориазис и да намалят възпаленията.Отслабнете,яжте здравословна храна,намалете приема на наситени мазнини. Те се срещат в животински продукти като месо и млечни продукти. Увеличете приема на постни протеини, които съдържат омега-3 мастни киселини, като например сьомга, сардини и скариди. Растителните източници на омега-3 включват орехи, ленени семена и соя.Избягването на храни като червено месо,рафинирана захар,преработени храни,млечни продукти, алкохол. Помислете за приема на витамини !
Псориазисът няма излекуване. Лечението цели да намали възпалението и люспите, да забави растежа на кожните клетки и да премахне плаките. Лечението с псориазис се разделя на три категории:
Тематично лечение-Кремовете и мехлемите, приложени директно върху кожата, могат да помогнат за намаляване на лекия до умерен псориазис.
Терапиите за локален псориазис включват:локални кортикостероиди,локални ретиноиди,антралин,аналози на витамин D,салицилова киселина,овлажнител
Системни лекарства-Хората с умерен до тежък псориазис и тези, които не са се повлияли добре от други видове лечение, може да се нуждаят от перорални или инжектирани лекарства. Много от тези лекарства имат тежки странични ефекти. Лекарите обикновено ги предписват за кратки периоди от време.Тези лекарства включват:,метотрексат,циклоспорин (Sandimmune),биологични,ретиноиди
Светлинна терапия-Това лечение на псориазис използва ултравиолетова (UV) или естествена светлина. Слънчевата светлина убива свръхактивните бели кръвни клетки, които атакуват здравите клетки на кожата и причиняват бърз клетъчен растеж. И UVA, и UVB светлината могат да помогнат за намаляване на симптомите на лек до умерен псориазис.
Повечето хора с умерен до тежък псориазис ще се възползват от комбинация от лечения. Този тип терапия използва повече от един вид лечение за намаляване на симптомите. Някои хора могат да използват същото лечение през целия си живот. Други може да се наложи да сменят лечението понякога, ако кожата им престане да отговаря на това, което използват.
Лекарства за псориазис
Ако имате умерен до тежък псориазис – или ако псориазисът престане да реагира на други лечения – Вашият лекар може да обсъди перорално или инжектирано лекарство.
Най-честите перорални и инжектирани лекарства, използвани за лечение на псориазис, включват:
Биологична-Този клас лекарства променя имунната ви система и предотвратява взаимодействията между имунната система и възпалителните пътища. Тези лекарства се инжектират или дават чрез интравенозна (IV) инфузия.
Ретиноидите намаляват производството на кожни клетки. След като спрете да ги използвате, симптомите на псориазис вероятно ще се върнат. Страничните ефекти включват загуба на коса и възпаление на устните. Хората, които са бременни или могат да забременеят през следващите три години, не трябва да приемат ретиноиди поради риска от възможни вродени дефекти.
Циклоспорин (Sandimmune) предотвратява реакцията на имунната система. Това може да облекчи симптомите на псориазис. Това също така означава, че имате отслабена имунна система, така че може да се разболеете по-лесно. Страничните ефекти включват бъбречни проблеми и високо кръвно налягане.
Метотрексатът подобно на циклоспорин, метотрексатът потиска имунната система. Това може да причини по-малко странични ефекти, когато се използва в ниски дози. Тя може да причини сериозни странични ефекти в дългосрочен план. Сериозните нежелани реакции включват увреждане на черния дроб и намалено производство на червени и бели кръвни клетки.
Ефектът от всички тези терапии не е достатъчен за подобряване комфорта !Ето защо БИМЕДИС ЕООД на база на иновативни технологии предлага натурални продукти с мощна формула за силно редуциране на плаките от псориазис чрез разработените масла Оз оил.
Тяхното използване значително ще облекчи болките,зачервяването и неудобството от наличието на псориазис,БЕЗ да създаде странични проблеми за разлика от използваните към момента синтетични лекарства.
www.bimedis-nevas.com

Bulgarian Bulgarian English English French French German German Russian Russian